Emánuel
3 °C
12 °C

Az üzbég elnök ellenez minden nemzetközi vizsgálatot

MTI
2005.05.20. 07:38
Ellenez mindenfajta nemzetközi vizsgálatot az országában lezajlott rendkívül súlyos zavargásokkal kapcsolatban Iszlam Karimov üzbég államfő - közölte az ENSZ egyik magas rangú képviselője.

Az idézett képviselő szerint minderről maga Karimov elnök tájékoztatta helyi idő szerint csütörtökön Kofi Annant, az ENSZ főtitkárát, akivel hosszabb telefonbeszélgetést folytatott. A beszélgetést egyébként Annan kezdeményezte a kelet-afganisztáni Andizsánban lezajlott tüntetések tisztázására. A múlt hét végén lezajlott demonstrációk, illetve az ellenük tanúsított brutális hatósági fellépés nem hivatalos adatok szerint több mint hétszáz halálos áldozatot követeltek, noha a kormány mindössze 170 áldozatot ismer be.

A tüntetések a legsúlyosabb zavargások voltak az ország 1991-ben történt függetlenné válása óta. Karimov elnök cáfolta, hogy a katonák a tüntetőkre, azaz polgári személyekre lőttek, ugyanakkor iszlám szélsőségeseket vádolt a zavargások kirobbantása miatt.

Fred Eckhard ENSZ szóvivő a telefonbeszélgetést konstruktívnak jellemezte, de részleteket nem közölt. Az idézett, de neve elhallgatását kérő világszervezeti képviselő ugyanakkor közölte: Karimov tájékoztatta az ENSZ főtitkárát arról hogy ellenez mindenfajta nemzetközi vizsgálatot az országában lezajlott zavargásokkal kapcsolatban.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.