Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Szükségállapot Nicaraguában

MTI
2005.05.31. 01:02

Enrique Bolanos Geyer nicaraguai elnök hétfőn szükségállapotot vezetett be, részlegesen felfüggesztve az alkotmányt, így kívánva megoldást találni az energiaár-emelkedés okozta válságra. Az állami rádióban beolvasott rendelet szerint az intézkedés célja "a gazdasági stabilitás és a külföldi segélyek beáramlásának biztosítása".

Bolanos közölte: biztosítani szeretné, hogy Nicaragua ne térjen vissza "a sötét éjszakába", utalva ezzel az 1980-as évek gyakori áramszüneteire. Az intézkedés 11,83 százalékos áremelkedést irányoz elő a havi 150 kilowattórányi elektromos áramnál többet fogyasztók számára. Az elnök szerint az áramemelés a lakosságnak csupán a 25 százalékát érinti. A többi fogyasztói ár változatlan marad.

Bolanos közölte: intézkedéseket hoznak annak érdekében is, hogy az ország eleget tegyen a Nemzetközi Valutaalappal szemben vállalt kötelezettségeinek. A rendelet értelmében a tiltakozással kapcsolatos jogokat 180 napon át korlátozzák. Az elnöknek hetvenkét órán belül be kell nyújtania a rendelet jóváhagyásra az ellenzéki többségű nemzetgyűlésbe.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.