Zalán
6 °C
19 °C

Heves összetűzések voltak Bolíviában

MTI
2005.06.01. 06:53

Heves összetűzések voltak helyi idő szerint kedden a bolíviai fővárosban tüntetők és rendőrök között. Tüntetők ezrei szállták meg a városközpontot. A parlament, amelynek létfontosságú intézkedéseket kellett volna hoznia az országot sújtó politikai és gazdasági válság kapcsán, döntésképtelen volt, mivel több honatya a tüntetők miatt nem jutott be a kongresszus épületébe.

A rohamrendőrség könnygázzal és vízágyúkkal próbálta meg feloszlatni a tüntető tömeget, akik dinamittal dobálták meg a rendvédelmi erőket. Az energiaágazat államosítását követelő tüntetők megszállták a 700 ezer lakosú fővárost és eltorlaszolták a repülőtérre vezető utat.

Földművesek, tanárok, bányászok és munkások két hete rendszeres tüntetéseket tartanak La Pazban, követelve, hogy Carlos Mesa elnök hallgassa meg követeléseiket. Az államfő ígéretet tett, hogy szavatolja a kongresszusi ülés biztonságát, ahol az új energiatörvény kiváltotta nagyszabású tiltakozó megmozdulásokkal kapcsolatos intézkedéseket vitattak volna meg. A törvényhozás várhatóan helyi idő szerint szerda délután ül össze.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!