Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Exhumálják egy 1955-ös rasszista lincselés áldozatát

MTI
2005.06.01. 22:02
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői szerdán Chicagóban genetikai és halottkémi vizsgálat céljából kiemelték sírjából egy 14 éves fekete fiú földi maradványait, aki 50 évvel ezelőtt rasszista gyilkosság áldozata lett a déli Mississippi államban.

Emmett Till brutális meggyilkolása, valamint a két fehér vádlott felmentése 1955-ben nagy felháborodást keltett és nagyban hozzájárult a polgárjogi mozgalom megerősödéséhez. A helyi megyei bíróság két fehér férfi, Roy Bryant boltos és féltestvére, John Milam ellen emelt vádat a gyilkosságért, amelyet megtorlásként követtek el, mivel a fiú az egyikük felesége után fütyült az utcán.

A védőügyvédek a perben kétségbe vonták, hogy a felismerhetetlen holttest valóban Emmet Till földi maradványa. A hatóságok boncolást nem végeztek a holttesten. A kizárólag fehérekből álló esküdtszék egyórás tanácskozás után felmentette a vádlottakat. A két férfi egy évvel később egy lapnak nyilatkozva elismerte, hogy ők ölték meg a fiút, de az ügyben még egyszer már nem lehetett vádat emelni ellenük. Már egyikül sincs az élők sorában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.