Zalán
6 °C
19 °C

Megkezdődött a választások második fordulója Libanonban

MTI
2005.06.05. 09:19
Megkezdődött vasárnap reggel a parlamenti választások második fordulója Libanonban, ahol ezúttal az ország déli részén mintegy 665 ezer választásra jogosult állampolgár 23 képviselői mandátumról dönthet. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 6-tól 17 óráig tartanak nyitva a síita többségű déli területeken. A választások harmadik és negyedik fordulóját a következő két vasárnapon rendezik meg.

A második forduló biztos győztesének igérkezik a Szíria-barát síita Hezbollah és Amal mozgalom, más politikai csoportok a dél-libanoni régiókban alig játszanak szerepet. A keresztények és szunnita muzulmánok a választások bojkottjára hívtak fel, ezért a részvétel várhatólag alacsony marad.

A választások múlt vasárnapi első fordulóját Bejrútban, a fővárosban tartották, ahol az ellenzéki, Szíria iránt kritikával viseltető Szaad Haríri, a meggyilkolt korábbi miniszterelnök, Rafík Haríri fiának listája a belügyminiszter közlése szerint mind a 18 képviselői mandátumot megszerezte. A 29 évi szíriai katonai megszállást követő kivonulás után rendezett első választások első fordulójában a részvételi arány 27 százalékos volt, ami jelentősen elmaradt a 2000. évi választásokon regisztrált 33,8 százaléktól.

A választási törvény értelmében a 128 parlamenti helyet fele-fele arányban a keresztények és muzulmánok között osztják fel. Libanonban mintegy 3 millió választásra jogosult állampolgár él, akiknek 59 százaléka muzulmán, 41 százaléka pedig keresztény.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.