Mária
-7 °C
3 °C

Ideiglenesen szabadlábra helyezték Perisicet Hágában

MTI
2005.06.11. 13:59
Perének kezdetéig ideiglenesen szabadlábra helyezte Momcilo Perisic nyugalmazott tábornokot, volt jugoszláv vezérkari főnököt szombaton a hágai Nemzetközi Törvényszék. A jugoszláv hadsereg egykori vezérkari főnöke, a Djindjic-kormány volt miniszterelnök-helyettese várhatóan szombat este érkezik meg Belgrádba.

A nyolcrendbeli háborús, illetve ötrendbeli emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolt Momcilo Perisic önként adta fel magát márciusban, és ártatlannak vallja magát. A volt vezérkari főnököt a Szarajevó ostroma (1992-1995), a boszniai Srebrenica ostroma (1995) és a Zágráb elleni támadás (1995 májusa) során elkövetett bűncselekmények miatt állították a Nemzetközi Törvényszék elé.

Mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg a szerb erők Srebrenica 1995. július 11-i elfoglalása után. A Nemzetközi Törvényszék 2004. április 19-én népirtásnak minősítette a srebrenicai mészárlást. Perisic a hetedik Szerbia-Montenegróból származó vádlott, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék szabadlábra helyezett a per kezdetéig. Ez annak eredménye, hogy a szerb kormány törvényes kötelezettségével összhangban kezeskedett Hágánál a tábornokért.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.