Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Sikeres kísérlet egy madárinfluenza elleni vakcinával

MTI
2005.06.13. 07:03
Vietnam sikeres kísérletet hajtott végre egy madárinfluenza elleni, hazai fejlesztésű vakcinával - jelentették be hétfőn Hanoiban.

Még csak állatokon - egereken, majmokon és csirkéken - próbálták ki az oltóanyagot, de az Országos Higiéniai és Járványügyi Intézet már engedélyt kért az egészségügyi minisztériumtól arra, hogy 10-20 önként jelentkező embert is beoltson a madárinfluenza elleni védőoltással.

A beoltott állatok immúnissá váltak a madárinfluenza vírusának veszélyesebb, H5N1 törzsével szemben - mondta Nguyen Tran Hien, az intézet igazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a vietnami vakcinakísérletekkel kapcsolatban. A WHO szerint e kísérletek nem felelnek meg az általa megszabott biztonsági előírásoknak, és ez a körülmény veszélyeket rejt magában. A WHO attól tart, hogy a kellő körültekintés nélkül végzett kísérletek nyomán kialakulhat a vírusnak egy olyan mutánsa, amely képes lehet emberről emberre is átterjedni, és világméretű járványt előidézni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.