Gerzson
1 °C
10 °C

Orbán palesztin vezetőkkel találkozott

MTI
2005.06.22. 21:00

A palesztin vezetők optimisták az izraeliek gázai kivonulását és saját népük jövőjét illetően, és kárukra van az EU minden belső zavara, mert az gyengíti az unió közel-keleti cselekvési képességét is - állapította meg Orbán Viktor, aki négynapos izraeli látogatása keretében szerdán Rámalláhban találkozott a palesztin vezetés tagjaival.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: a palesztin vezetés úgy értékeli, hogy az Európai Unió közbenjárása, diplomáciai tevékenysége a térség békéje érdekében elengedhetetlen. Érdekük, hogy az fennmaradjon, és semmilyen olyan belső zavara ne legyen az EU-nak, amely elvonja a figyelmét, és csökkenti arra való képességét, hogy hatékonyan közreműködhet a közel-keleti béke megteremtésében.

Annak ellenére, hogy a keddi izraeli-palesztin csúcstalálkozót eredménytelennek minősítik - ugyanis a legfontosabb problémákat nem sikerült megoldani -, a palesztin vezetők optimisták, nemcsak az augusztusra tervezett gázai kivonulást, hanem az egész megbékélési folyamatot illetően is. Úgy látják, hogy elsősorban a nemzetközi közvélemény érdeklődése és a jelentős erőközpontok - az Egyesült Államok és az Európai Unió - fellépése nyomán előbb-utóbb eljutnak az önálló palesztin állam létrejöveteléhez.

"Hosszú időre visszanyúló jó kapcsolataink vannak a Palesztin Hatósággal. Még a polgári kormány idején fogadtuk Jasszer Arafat néhai elnököt, és megállapodtunk abban, hogy képviseletet nyitunk Rámalláhban, ami egy év alatt meg is történt. Állandóak a kapcsolataink. Most meglátogattuk Arafat sírját, és tisztelegtünk az emléke előtt" - mondta Orbán Viktor. Orbán Viktor szerda este befejezte izraeli látogatását, és csütörtök reggel hazaindul.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!