Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Izrael amerikai nyomásra elállt kínai fegyverszállításoktól

MTI
2005.06.26. 11:03

Izrael az Egyesült Államok nyomására felmondott egy Kínával kötött fegyverszállítási szerződést, és a jövőben általában is szigorúbban fogja ellenőrizni fegyverexportját - jelentette vasárnap a Háárec című jeruzsálemi lap. Washington elsősorban a Harpy nevű pilóta nélküli repülőgépek alkatrészeinek fejlesztését ellenezte, mivel az amerikai hadvezetés attól tart, hogy a magas műszaki színvonalat képviselő szerkezetek megbontanák a Tajvan körüli erőegyensúlyt, s nehezítenék a szigetország védelmét.

Az amerikai kívánságnak eleget téve Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Saul Mofaz védelmi miniszter olyan döntést hozott, hogy az izraeli gyártó nem küldi vissza Kínába a korszerűsítésre megkapott alkatrészeket.

Korábban már történt hasonló eset: öt évvel ezelőtt washingtoni nyomásra Izrael Kína által megrendelt Falcon felderítő repülőgépek szállításától állt el. A múlt héten Szilvan Salom külügyminiszter nyilvánosan mentegetőzött a kínai fegyverexport miatt, mondván, hogy "olyan dolgok történtek, amelyek elfogadhatatlanok az amerikaiaknak", bár Izrael nem akart ártani az amerikai érdekeknek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.