Mátyás
8 °C
11 °C

Szíriában felmentettek egy emberi jogi harcost

MTI
2005.06.26. 18:03
Felmentett a szíriai igazságszolgáltatás vasárnap egy vezető szíriai emberi jogi aktivistát, aki ellen több mint egy éve kezdődött eljárás kormányellenes tevékenység vádjával. A bíróság részben bizonyítékok hiányában, részben egy 2004-ben kiadott elnöki kegyelem folytán az összes vád alól felmentette az emberi jogokat és demokratikus szabadságjogokat védelmező szíriai bizottság elnökét, Aktam Naíszét.

A jogvédőt 2004 áprilisában vették őrizetbe hamis információ terjesztése, földalatti csoport szervezése, nemzetközi emberi jogi csoportokhoz fűződő kapcsolatai és egyéb, a Szíriában hatalmon lévő Baasz Párt uralma elleni tevékenység vádja miatt. Négy hónappal később 200 dollárnyi óvadék fejében szabadlábra helyezték. Amint arról az emberi jogi harcos felesége tájékoztatott, az ítélethirdetés - amely ellen nincs helye fellebbezésnek, lévén azt különleges bíróság hozta - Damaszkuszon kívül érte Naíszét.

A SANA szíriai hírügynökség jelentése szerint a vasárnapi bírósági tárgyaláson jelen volt számos külföldi ország damaszkuszi nagykövetségének képviselője.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.