Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Greenpeace-aktivisták akciója egy belga szénerőműnél

MTI
2005.06.29. 21:21

Greenpeace-aktivisták szállták meg szerdán az egyik belga hőerőmű területét; az akcióban mintegy harmincan vettek részt, akik közül hatan még az erőmű kéményére is felmásztak.

A nemzetközi környezetvédő szervezet tagjai amiatt tiltakoztak, hogy a brüsszeli kormány halasztást adott a szénnel működő erőmű bezárására (ennek eredetileg már 2004 végén meg kellett volna történnie), miközben szerintük az ilyen létesítmények rengeteg környezetszennyező anyagot, így a légkör felmelegedésében szerepet játszó széndioxidot bocsájtanak a levegőbe. A Greenpeace-aktivisták egy hatalmas "Állítsuk meg a széndioxidot" feliratot festettek fel az erőmű kéményére.

A Greenpeace szerint a szénnel működő belga erőművek adják az ország teljes széndioxid-kibocsájtásának egytizedét. A környezetvédő szervezet azt szeretné elérni, hogy Belgiumban véglegesen állítsák le a szénen alapuló, szerintük túlhaladott technológiák alkalmazását. A hét, széntüzelésű belga erőmű adja az ország teljes energiatermelésének 11 százalékát.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.