Natália
-3 °C
8 °C

Letartóztatták Zarkávi mentorát

MTI
2005.07.06. 06:31
Letartóztatták a jordániai hatóságok az Irakban működő, hírhedt jordániai terrorista, Abu Muszab az-Zarkávi szellemi mentorát - jelentette szerda hajnalban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Az arab televízió jordániai tudósítóját idézte, aki beszámolt arról, hogy a hatóságok letartóztatták Eszam al-Barkávit (más nevén Abu Mohammed al-Makdiszit). A letartóztatás akkor történt, amikor a hírtelevízió éppen interjút készített vele.

Eszam al-Barkávi és Abu Muszab az-Zarkávi korábban egy jordániai börtönben ismerkedett meg. Barkávi nézetei annak idején nagy hatással voltak Zarkávira. Számos harcias iszlám csoport hivatkozik úgy filozófiájára, mint tevékenységének alapjára. Ugyanakkor Barkávi a közelmúltban egy interjúban úgy vélekedett, hogy az ártatlan irakiak életét kioltó merényletek beszennyezik az iszlámot.

A jordániai hatóságok egyébként a közelmúltban egyszer már letartóztatásba helyezték őt, de hat hónap után elrendelték szabadon bocsátását.

Barkávi az elmúlt időszakban mindvégig Jordániában maradt, miközben Zarkávi Irakba menekült. A terrorista vezér mentorát a jordániai hatóságok az elmúlt időszakban több ízben megvádolták azzal, hogy amerikai intézmények ellen tervezett támadásokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!