Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Eddig békésen menetel az Orániai Rend

MTI
2005.07.12. 21:01
Viszonylag békésen zajlott le kedden Észak-Írországban a protestánsok menete, de a felekezetek vezetői figyelmeztettek arra, hogy Belfastban erőszakos cselekmények robbanhatnak ki, amikor a menet katolikusok lakta területen halad át.

Ardoyne katolikus településen hatvan lakos ülősztrájkba kezdett tiltakozásul azért, mert engedélyezték a menet áthaladását a területen. A rendőrség egyenként vitte el a résztvevőket. A rendőrség páncélozott járművekkel és katonai teherautókkal sorakozott fel az utcákon így alkotva sorfalat a protestánsok menetének.

A brit hadsereg tűzszerészei egyébként kedden egy robbanószerkezetet hatástalanítottak az egyik menet útvonalán. A pokolgépet irányított robbantással tették ártalmatlanná a főleg protestánsok lakta Lisburn és Moira települések között, Belfasttól 30 kilométerre.

A felvonulási évad csúcspontja minden évben július 12-e, amikor a legnagyobb nem pártjellegű északír protestáns szervezet, az Orániai Rend egyszerre több száz menettel emlékezik az ír katolikusok több mint 300 évvel ezelőtti lázadásának leverésére.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.