Árpád
-1 °C
9 °C

Teheránba érkezett az iraki kormányfő

MTI
2005.07.16. 17:23
Várhatóan biztonsági megállapodást ír alá Teheránban az iraki kormányfő, aki szombaton érkezett Iránba hivatalos látogatásra.

Szaddám Huszein rendszerének 2003-as megbuktatása óta első ízben látogat iraki miniszterelnök a szomszédos országba. Ibrahím al-Dzsaafari magas szintű, több mint tíz miniszterből álló küldöttség élén érkezett Iránba, az iráni kormány egy befolyásos tagja fogadta a teheráni nemzetközi repülőtéren. Az iraki miniszterelnök várhatóan tárgyal az iráni vezetés több magas rangú képviselőjével.

Szaddám Huszein rendszerének megdöntése óta Bagdad igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait Iránnal és a több mint egymillió emberéletet követelő, 1980-88-as háború okozta sebek begyógyítására törekszik.

Az iráni hírszerzési miniszter szerint Teherán nagy reményeket fűz a látogatásához. "Minden készen áll az Irakkal való kétoldalú együttműködésre, s mi készek vagyunk aláírni egy biztonsági megállapodást" - mondta Ali Juneszi az IRNA iráni hírügynökségnek.

Amerikai és iraki illetékesek is arra ösztökélik az iraki kormányt, hogy őrizze jobban határait és akadályozza meg, hogy fegyveresek lépjenek iraki területre a koalíciós haderővel és az iraki biztonsági erőkkel való harc céljából.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.