Pandora, Gabriella
7 °C
14 °C

Szíria mindent megtesz az Irakkal való jó viszony érdekében

MTI
2005.07.19. 06:36

Szíria hétfőn megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz az Irakkal való jó viszony érdekében. "Szíria megerősíti, hogy a lehető legjobb kapcsolatokat kívánja ápolni a testvéri Irakkal" - idézett egy külügyi illetékest a SANA hivatalos szíriai hírügynökség. Az iraki belügyminiszter azon kijelentésére reagálva, amely szerint Damaszkusz nem tesz komoly lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozza az iraki felkelők átszivárgását a határon, a szíriai illetékes, akinek a nevét nem tették közzé, hangsúlyozta: Szíria "kész felajánlani mindent, amivel segítségére lehet Iraknak mostani megpróbáltatása leküzdésében és felülemelkedni az arra irányuló kísérleteken, hogy éket verjenek a két testvéri ország közé".

A hírügynökségi jelentést azután tették közzé, hogy hétfőn Báker Szulág iraki belügyminiszter közölte: Szíria nem tesz komoly lépéseket Szíria annak érdekében, hogy megakadályozza az iraki felkelők átszivárgását a határon. A szíriai illetékes sajnálatát fejezte ki Báker Szulág nyilatkozata miatt. Közölte, hogy szíriai vezetők júniusi bagdadi látogatása során, akik azért utaztak az iraki fővárosba, hogy beszámoljanak a határőrizet megerősítése érdekében tett intézkedésekről, nem kaptak bizonyítékot Iraktól az átszivárgásokra vonatkozóan. Az illetékes emlékeztetett, hogy Damaszkusz nagy erőket vezényelt az iraki-szíriai határra és megnövelte az ellenőrző pontok számát.

Szíria több alkalommal hangsúlyozta: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az iszlám szélsőségesek Irakba történő átszivárgását.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft