Auguszta
5 °C
22 °C

Nyugalomra szólított fel a síita ellenállás vezére

MTI
2005.07.19. 08:11

Nyugalomra szólított fel Irakban az elmúlt hetek véres öngyilkos merényletsorozata után Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok, aki korábban két felkelést vezetett az amerikaiak ellen. A BBC televíziónak adott hétfői interjúban a befolyásos muzulmán vallási méltóság mégis hangsúlyozta az iraki népnek azt a jogát, hogy szembe szálljon az Egyesült Államok vezette megszálló erőkkel.

Azt mondta, hogy az iraki népnek önuralmat kell tanúsítania, nem szabad felülnie a Nyugat vagy a megszállók provokációinak. Az iraki hadseregnek és rendőrségnek is óvakodnia kell attól, hogy konfrontációba keveredjen az iraki néppel vagy a megszálló erőkkel. Ennek ellenére Szadr védelmébe vette az amerikaiak vezette megszálló erők elleni fegyveres támadásokat. Úgy vélekedett, hogy az ellenállás minden szinten - vallási, intellektuális vagy bármely más területen - legitimnek tekintendő. A hitszónok az amerikai katonai jelenlétet hibáztatta az elmúlt időszak erőszakcselekményeiért.

"Maga az erőszak a probléma, Irak függetlenségének hiánya a probléma" - magyarázta Szadr, aki szerint minden más probléma innen származik. "A felekezeti ellentétektől a polgárháborúig, minden bajt az amerikai jelenlét okoz" - mondta. Szadr nemrég békés ellenállásra hívott fel Irakban, miután 2004-ben az irányítása alatt álló milíciát két fegyveres lázadásra buzdította.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.