Auguszta
5 °C
22 °C

Kétségessé teszi az iraki alkotmány sorsát a szunniták bojkottja

MTI/AP
2005.07.21. 13:06

Továbbra is távol maradnak az iraki alkotmányozó bizottság munkájától a szunnita tagok. Egyebek közt két társuk meggyilkolásával kapcsolatban nemzetközi vizsgálatot, közösségüknek a testületben több befolyást követelnek, jelentették be csütörtökön.

A szunniták már szerdán felfüggesztették a bizottságban való részvételüket addig, amíg bizonyos követeléseik nem teljesülnek, közölte Kemál Hamdún, a parlamenti bizottságba múlt hónapban kinevezett tizenöt szunnita egyike.

Követeléseik közé tartozik az említetteken kívül az is, hogy az alkotmányozó testület síita elnöke vonja vissza minapi kijelentését, miszerint a végső szövegváltozat már a hónap végére elkészül. A vallási kisebbséget alkotó szunniták bojkottja ugyanis kétségessé teszi, hogy a bizottság a kitűzött határidőig, augusztus 15-ig befejezi feladatát. Ha sikerül is nélkülük elkészíteni az alkotmány szövegét, a szunnita közösség támogatása híján megtörténhet, hogy nem kapja meg az életbe lépéshez szükséges népszavazási támogatást. A szunnita arabok Irak 27 milliós lakosságának mintegy húsz százalékát teszik ki.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!