Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Nem akar újból kormányfő lenni a volt bolgár cár

MTI
2005.07.29. 16:30

A távozó bolgár miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy nem óhajt ismét pártja, az elhúzódó kormányalakítási válság közepette valószínűleg újból kormányalakítási lehetőséget kapó II. Szimeon Nemzeti Mozgalom kormányfőjelöltje lenni. Újságírók kérdésére, hogy ő lesz-e a következő kormányfő, azt felelte: "nemet mondtam".


Szimeon Szakszkoburggotszki
nem vállalja (Fotó: EPA)
A június 25-én megalakult új parlament csütörtökön elutasította a választásokon győztes szocialisták balközép koalíciós kormányát, amelyet a Jog és Szabadság Mozgalma elnevezésű, a török kisebbséget képviselő párttal alakítottak. Miután Szergej Sztanisev kijelölt szocialista párti miniszterelnök beismerte kudarcát, Georgi Parvanov államfő várhatóan ismét a volt uralkodó és leköszönő kormányfő, Szimeon Szakszkoburggotszki Nemzeti Mozgalmát bízza meg, hogy alakítsa meg a 2007-es európai uniós csatlakozást megvalósító kormányt. A választási kampány során és a múlt héten is a Nemzeti Mozgalom elutasította a nagykoalíciót.

Ha a jobbközép párt sem tud kormányt alakítani, akkor Parvanovnak az alkotmány értelmében egy harmadik pártot kell megbíznia a kabinet létrehozásával. Ha ez is kudarcot vall, akkor az államfő ügyvezető kormányt nevez ki, és új választásokat ír ki az országban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.