Mária
-6 °C
-2 °C

Elhunyt Peter Jennings, legendás amerikai újságíró

MTI
2005.08.08. 23:30
Hatvanhét éves korában elhunyt Peter Jennings, az amerikai ABC televízió legendás hírműsor-vezetője; Washington két vezető lapja címoldalas méltató cikkben vett búcsút az újságírótól, aki negyven év óta szinte minden este feltűnt az amerikai tévék képernyőjén.

A kanadai, torontói születésű Jennings 22 éven át vezette az ABC 15 perces esti világhíradóját New Yorkból, Idén április 5. óta azonban már nem olvasott híreket, akkor vált ismertté, hogy tüdőrákja van. A betegség vasárnap éjjel okozta halálát. Korábban, húsz éven át erős dohányos volt.

A "világ hangjának" nevezte őt a The Washington Post; szépen fogalmazott körmondatai, a világot értő-magyarázó beszámolói, tényekhez ragaszkodó hírei az utóbbi két évtizedben tizenegy éven át a legnépszerűbb televíziós személyiségek sorába emelték.

A The New York Times azt írta, halálával lezárult a nagy hírolvasók korszaka, miután a "nagy hármas" másik két tagja - Tom Brokaw (NBC) és Dan Rather (CBS) - már korábban távozott a képernyőkről. Két évtizeden át e hármas adott jelentőséget és súlyt a világ eseményeinek az amerikai tévénézők számára.

A Fehér Ház Texasból - ahol az elnök éppen nyári szabadságát tölti - közleményt bocsátott ki Jennings halálhíre kapcsán. George Bush úgy fogalmazott, őt és a First Ladyt elszomorította ennek a kiváló szakembernek a halála, aki hosszú és ragyogó pályát futott be hírújságíróként, a világ sok meghatározó eseményéről tudósított. Sok amerikai Jenningsen keresztül látta a világot, aki életük részévé vált, hiányozni fog, mondta az elnök.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.