Emánuel
3 °C
12 °C

A japán kormányfő bocsánatot kért a világháborús agresszióért

MTI
2005.08.15. 06:32
Bocsánatot kért Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök a szigetország II. világháborús ázsiai gyarmatosításáért és hódításaiért, megígérve, hogy Tokió soha nem feledi el a háború "szörnyű tanulságait".

Koidzumi Japán II. világháborús vereségének 60. évfordulóján, Tokióban nyilvánosságra hozott közleményében követte meg a szigetország szomszédait.

A japán kormányfő, aki idén már másodszor kért bocsánatot a felkelő nap országának hadserege által okozott fájdalmakért, a közleményben hangsúlyozta: mélyen elgondolkodtatja és szívből jövő fájdalommal tölti el az a szenvedés, amelyet Japán okozott a II. világháború alatt a térségben.

Koidzumi áprilisban az ázsiai országok jakartai csúcsértekezletén már szintén bocsánatot kért az ázsiai országoktól, remélve, hogy ezzel sikerül lecsillapítania az akkori Kínában zajló japánellenes megmozdulások hevét. A tiltakozó akciókat az váltotta ki, hogy Japánban olyan történelem tankönyvet hagytak jóvá, amely enyhébb színben igyekezett feltüntetni a japán hadsereg világháborús kegyetlenkedéseit.

Japán II. világháborús vereségének évfordulójáról hétfőn Tokióban, illetve több ázsiai országban is megemlékeznek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.