Auguszta
4 °C
22 °C

Bíróság elé állítják Jaruzelskit?

MTI
2005.09.07. 11:21
Bíróság előtt kell felelnie Wojciech Jaruzelski tábornoknak, volt lengyel köztársasági elnöknek, amiért 1981 decemberében bevezette hazájában a hadiállapotot, értesült a Zycie Warszawy című napilap. Az újság igazságügyi forrásokra hivatkozó szerdai jelentése szerint az államügyészség előreláthatólag már októberben vádat emel a tábornok ellen. A végső döntés előtt a jogászoknak már csak a központi katonai levéltárban található dokumentumokat kell ellenőrizniük.

Jaruzelski 1981. december 13-án vezette be a hadiállapotot, majd vezetésével megalakult a Nemzet Megmentésének Katonai Tanácsa.

A Szolidaritás szakszervezetet betiltották, elnökét, Lech Walesát több ezer disszidenssel együtt internálták. Jaruzelski a hadiállapotot mindig azzal az állítással igazolta, hogy ez volt a kisebbik rossz a Varsói Szerződés államainak inváziós fenyegetése láttán. A nemzetiszocialista és kommunista bűnök felderítésére alakult Nemzeti Emlékezet Intézetének munkatársai jelenleg a katonai levéltárban igyekeznek felkutatni olyan okmányokat, amelyek ezt az állítást alátámasztanák. Bel- és külföldön azonban eddig sem jogászok, sem pedig történészek vagy más tudósok nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Lengyelországot invázió fenyegette.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.