Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Ciprus akadályozná a török-EU csatlakozási tárgyalásokat

MTI
2005.09.13. 09:41
Ciprus kilátásba helyezte kedden, hogy megakadályozza a török-EU csatlakozási tárgyalások október 3-i megkezdését, amiért uniós partnereivel nem sikerült dűlőre jutnia arról, hogyan kezeljék Törökország elutasító álláspontját Ciprus elismerésével kapcsolatban.

"Ha nem sikerül megállapodnunk, akkor nem lesz megállapodás (Törökország) uniós tárgyalási mandátumáról sem, s ez természetesn azt jelenti, hogy a tárgyalások nem fognak megkezdődni október 3-án" - közölte Kiprosz Kriszosztomidesz, a ciprusi kormány szóvivője.

Ciprust az Európai Unióban a földközi-tengeri sziget déli részét kormányzó görög ciprióták képviselik, akik akarják, hogy régi ellenfelük, Törökország ismerje el kormányukat, és hozzon létre vámuniót Ciprussal, mielőtt megkezdené EU-csatlakozási tárgyalásait.

Előzőleg hétfőn még úgy tűnt, hogy Brüsszelben előrelépés történt az akadályok elhárítását célzó diplomáciai erőfeszítésekben, miután a soros brit EU-elnökségnek sikerült olyan formulát szerkesztenie Ciprus elismeréséről, amelyet a tárgyalások egyik fő ellenzője, Franciaország is el tud fogadni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!