Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Tovább tárgyal Észak- és Dél-Korea

MTI
2005.09.16. 10:50

Észak- és Dél-Korea megállapodott, hogy folytatják erőfeszítéseiket a félsziget tartós békéjének megteremtésére, s aktívan keresik a katonai feszültség csökkentésének gyakorlati módozatait.

A két kormány képviselői az elmúlt héten tárgyalásokat folytattak Phenjanban, amelyekről pénteken közleményt adtak ki. Eszerint Észak- és Dél-Korea egyetért abban, hogy katonai megbeszéléseket kell tartani, és megállapodtak, hogy ezt javasolni fogják katonai vezetőiknek. Abban is egyetértésre jutottak, hogy a korábbinál több találkozót rendeznek az 1950-1953-as koreai háború miatt szétszakított családok számára, s a miniszteri tárgyalások következő fordulóját a dél-koreai Csedzsu-szigeten rendezik meg december 13-16-án.

A két Korea jogi szempontból még mindig háborúban áll egymással, mert a koreai háború fegyverszünettel és nem békeszerződéssel ért véget. A kölcsönös látogatások megszaporodtak azóta, hogy a két ország vezetői között 2000-ben történelmi találkozó zajlott le.

Phenjan ismételten követelte, hogy Szöul szüntesse be a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokkal rendezett közös hadgyakorlatokat, amelyek Észak-Korea szerint egy területe elleni invázió lehetőségét vetítik előre.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.