Miklós
-7 °C
4 °C

Megtévesztő nyilatkozat a német nagykoalícióról

MTI
2005.09.20. 20:14

A vasárnapi német választások után a szociáldemokrata párt (SPD) új összetételű frakciójának ülésén élesen bírálták Klaus Wowereit berlini szociáldemokrata polgármester egyik interjúját. Wowereit az RBB-nek úgy nyilatkozott: adott körülmények között elképzelhetőnek tartana egy nagykoalíciót Gerhard Schröder kancellár nélkül is, "de ezek a körülmények még nem következtek be. Most olyan szakaszban vagyunk, amikor a választási eredményből egyértelműen azt lehet levezetni, hogy a lakosság többsége úgy akarja: Schröder továbbra is vállaljon kormányzati felelősséget kancellárként". Wowereit szóvivője azt mondta, hogy a szövegrészt "teljesen kiragadták a környezetéből". Az interjú alaphangja az volt, hogy Wowereit egy nagykoalíciót Schröder nélkül elképzelhetetlennek tart.

A szociáldemokraták új parlamenti frakciójának alakuló ülésén ismét Franz Münteferinget választották frakcióvezetőnek, aki a pártot is vezeti. Müntefering élete legjobb eredményével (95,24 százalék) került ismét az SPD-frakció élére.

A vasárnapi választásokon a CDU/CSU lett az első, de nem sikerült stabil többségre szert tennie a liberálisokkal együtt. Szintén nem sikerült ugyanez a szociáldemokrata-zöld koalíciónak. A második helyen végzett szociáldemokraták továbbra is igényt tartanak a kormányzásra, mondván, hogy a CDU és a CSU két külön párt, külön-külön gyengébbek, mint az SPD. Az SPD jelen pillanatban csak Gerhard Schröder vezetésével tud elképzelni egy esetleges nagykoalíciót, bár a Bild című nagypéldányszámú lap olyan értesülést szellőztetett meg, hogy Schröder visszavonulna, ha Merkel is ezt tenné. Ha nem Merkel, hanem valaki más akarná vezetni a nagykoalíciót a konzervatívok részéről, az SPD beérné a másodhegedűs szerepével.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!