Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Bin Laden Angliában akart letelepedni

MTI
2005.09.29. 11:50

Oszama bin Laden milliárdos szaúdi terroristavezér 1995 végén megpróbált bevándorolni Nagy-Britanniába, de Michael Howard akkori belügyminiszter ellenezte azt - állítja mai számában a The Times. A tekintélyes londoni konzervatív napilap tudni véli, hogy az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetője el akarta hagyni Szudánt, ahol kiutasítással fenyegették, és utasította londoni embereit: mérjék fel, van-e lehetősége Nagy-Britanniában letelepedni. Gazdag családja több tagjának ugyanis házaik voltak a szigetországban. 1995-ben át is utalta személyes vagyonának egy részét, hogy segítse híveit terroristasejtek létrehozására.

"Igazság szerint nagyon keveset tudtam róla, de arról tájékoztattak minket, hogy Bin Laden nagyon szeretett volna Nagy-Britanniába jönni. Komoly döntésnek tűnt" - jelentette ki a lapnak Michael Howard, aki John Mayor tory kormányában viselte a belügyi tárcát, jelenleg pedig a brit Konzervatív Párt vezetője. Ám Oszama bin Laden soha nem fordult hivatalosan a brit bevándorlási szervekhez, mert a belügyi illetékesek vizsgálatot folytattak ügyében, és Howard végül is ennek alapján úgy döntött, hogy bin Laden nem telepedhet le Nagy-Britanniában.

Ha Bin Laden azért ment volna Nagy-Britanniába, hogy előkészítse a New York-i ikertornyok elleni merényletet, és ha ezután az Egyesült Államok kérte volna kiadatását, a brit munkáspárti kormány törvénye alapján nem teljesíthették volna ezt a kérést. Az ottani jogszabályok szerint ugyanis nem lehet kiadni senkit olyan országnak, ahol él a halálbüntetés gyakorlata.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!