Miklós
-7 °C
2 °C

Írország enyhít a magyar munkavállalók korlátozásain is

MTI
2005.09.30. 16:49
A kelet-európai új EU-tagok munkavállalóira kirótt szociális ellátási korlátozások enyhítésére készül az ír kormány - írta pénteken a The Irish Times. Írország - Nagy-Britanniához hasonlóan - a tavalyi EU-bővítés után nem emelt munkavállalási korlátot az új tagországok polgárai elé, de kétévi legális munkaviszonyhoz kötötte a hozzáférést az ír szociális ellátórendszer egészéhez, attól tartva, hogy kelet-európaiak nagy számban érkeznek csak e kedvezmények igénybe vétele végett.

A legnagyobb ír napilap ugyanakkor pénteki számában - kormányzati tanácsadó intézmények adatait idézve - azt írta: a bővítés utáni első évben 85 ezer kelet-európai munkavállaló érkezett Írországba, de alig 3 százalékuk folyamodott valamilyen szociális ellátásért, vagyis nem váltak valóra a kelet-európaiak nagyarányú "kedvezmény-turizmusáról" szóló jóslatok.

Siobhán O´Donoghue, a bevándorlók jogait védelmező ír központ (Migrant Rights Centre Ireland) azt mondta: főleg olyan, nehéz helyzetbe került munkavállalókkal van dolguk, akik elvesztették állásukat, munkahelyi sérülést szenvedtek vagy kihasználták őket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!