Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Amerika segít megsemmisíteni vállról indítható rakétáinkat

MTI
2005.10.01. 10:33
Segítséget nyújt az Egyesült Államok Magyarországnak a Magyar Honvédég birtokában lévő, de már nem használt, vállról indítható légvédelmi rakéták megsemmisítéséhez - erősítette meg pénteken Washingtonban az amerikai külügyminisztérium.

Az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a szóban forgó fegyverzetek soha ne kerülhessenek bűnözők és terroristák kezeibe. A megállapodásnak megfelelően Magyarország amerikai közreműködéssel a korábbi Szovjetunió által gyártott 1540 Sztrela 2-es típusú rakétát semmisít meg.

A Magyar Honvédség által már nem használt, vállról indítható légvédelmi rakéták megsemmisítéséről az együttműködési szerződést Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és George H. Walker amerikai nagykövet szeptember 27-én írta alá Budapesten.

A washingtoni külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok már 13 országnak nyújtott hasonló segítséget. A gyártójukról Sztrelának nevezett, 1968 óta előállított, vállról indítható föld-levegő rakétákat összesen 62 államban alkalmazták. Magyarország összesen mintegy kétezer ilyen rakétával rendelkezett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.