Mária
-7 °C
3 °C

Szankciókkal sújtja Üzbegisztánt az EU

2005.10.03. 23:33

Büntetőintézkedéseket vetett ki az Európai Unió Üzbegisztánra, amelynek vezetése makacsul elutasítja a májusi andizsáni vérfürdő körülményeinek nemzetközi kivizsgálását - közölték uniós tisztviselők hétfőn Luxembourgban.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn luxembourgi ülésükön úgy döntöttek, hogy az unió fegyverembargót rendel el a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság ellen, valamint felfüggeszti az együttműködési megállapodást. A miniszterek emellett beutazási tilalommal sújtják azokat a magas rangú üzbég tisztviselőket, akiket felelősnek tartanak "az erő aránytalan és válogatás nélkül történő alkalmazásáért".

A kelet-üzbegisztáni Andizsánban május 13-án törtek ki zavargások - a tömeg 23 muzulmán üzletember szabadon bocsátását követelte -, s az összetűzésekben, illetve a lázadás elfojtásában a hivatalos taskenti adatok szerint is legalább 187-en meghaltak és 295-en megsebesültek. Nemzetközi emberjogi szervezetek becslése szerint azonban több mint 750 ember vesztette életét az oktalan erőszak következtében, s azzal vádolták Iszlam Karimov elnök rendszerét, hogy elleplezi a gyilkosságokat.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága szerint az üzbég hatóságok túzott, aránytalan erőszakot alkalmaztak az andizsáni felkelés leverésekor, és súlyosan megsértették az emberi jogokat. A főbiztosság 200 és 700 közé teszi a főtéren és Andizsán fő sugárútján, a Csolpon Proszpekten leöldösött emberek számát. A hivatalos Taskent viszont tagadja, hogy a hadsereg katonái válogatás nélkül tüzet nyitottak a lázadókkal szimpatizáló, békésen tüntető tömegre, s hallani sem akar független vizsgálatról.

A Human Rights Watch, New York-i székhelyű nemzetközi emberjogi szervezet azonnal üdvözölte az Európai Unió döntését, amely új lökést ad azoknak az andizsáni zavargásoknak és azok leverésének felderítését és pártatlan, független kivizsgálását követelő nemzetközi erőfeszítéseknek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.