Mária
-6 °C
-2 °C

Amerikai és izraeli tudós kapta a közgazdasági Nobel-díjat

MTI
2005.10.10. 13:51

Thomas Schelling amerikai és Robert Aumann izraeli tudós nyerte el az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be hétfőn Stockholmban a svéd királyi tudományos akadémia. A kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaikért tüntették ki őket. Elemzéseiket a nemzetközi biztonságpolitikában, a leszerelést érintő kérdésekben is felhasználták, csakúgy mint a gazdaságot érintően, a piaci áralakulások elemzésekor, a gazdasági és a politikai tárgyalások vitelének meghatározásakor - értékelte a svéd tudományos akadémia.

Thomas Schelling 1921-ben született és a Maryland egyetem politikai tanszékén a külügyek, a nemzetbiztonsági kérdések professzora. Legismertebb műve az 1960-ban megjelent The Strategy of Conflict ( A konfliktus stratégiája), amely a tárgyalási és viselkedési stratégia-tárgykörében az egyik alapműnek számít.

Robert Aumann 1930-ban született és azon matematikusok egyike, akik a játékelmélettel idéztek elő változást az elmúlt negyven év közgazdasági gondolkodásában.

Az idén a közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetettek 10 millió svéd koronához, vagyis 1,07 millió euróhoz jutnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.