Ágnes
-13 °C
0 °C

Marikonfliktus nyugaton és keleten

MTI
2005.10.12. 14:55
Kerekasztal-tanácskozásokkal megkezdődött az Oroszországi Finnugor Népek Egyesületének kongresszusa szerdán Moszkvában. Vlagyimir Kozlov mari ellenzéki vezetőt Joskar-Olában marasztalták egy ügyészségi kihallgatásra. A Valentyin Kolumb Múzeumközpont igazgatóját éppen szerda délutánra idézték be a múzeum adótartozás miatti kiköltöztetésével kapcsolatban - immár gyanúsítottként, noha megállapodás jött létre a jelenlegi helyiség egy héttel későbbi kiürítéséről.

Az Összmari Tanács vezetőjével a végrehajtók múzeumi látogatása után aláíratták, hogy nem hagyja el a mariföldi fővárost - jelentette a mari.ee független észt hírportál, hozzátéve, hogy a mari kulturális tárca felajánlott egy apró cserehelyiséget a múzeumnak. Kozlov távollétével egy disszonáns hanggal kevesebb lesz az oroszországi finnugor kongresszuson, amely péntekig ülésezik az orosz fővárosban.

A mari kisebbség ügye nem került napirendre az Európai Unió és Oroszország közötti, legutóbbi emberi jogi témájú találkozón - válaszolta az Európai Bizottság Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti (EP)képviselő kérdésére, a magyar EP-tag szerdán jelezte, hogy a választ nem tartja kielégítőnek.

Az Európai Parlament május 12-én határozatot fogadott el az Orosz Föderáció részét képező Mari Autonóm Köztársaságban (Mari El) tapasztalható súlyos jogsértésekkel kapcsolatban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!