Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Magyar egyetemért tüntetnek Erdélyben

MTI
2005.10.17. 11:21

Könyves, gyertyás tüntetést szerveznek hétfőn délutántól Erdély négy városában a Bolyai Egyetem újraindításáért, a Sapientia állami támogatásáért, valamint "az iskolásokat sújtó kisebbségellenes állapotok megszüntetéséért". A Magyar Ifjúsági Tanács, a Bolyai Kezdeményező Bizottság, az Erdélyi Magyar Ifjak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács oktatási szakbizottsága, valamint a Kolozsvári Magyar Diákszövetség Kolozsváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon szervezi a tüntetéssorozatot. A gyertyás-könyves felvonulás résztvevői első lépésként önálló magyar karok létrehozását sürgetik a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), a jövő tanévtől pedig szerintük be kellene indulnia az önálló Bolyai Egyetemnek.

A kezdeményezők azt is követelik, hogy a román állam is támogassa a magyar állam által finanszírozott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a Partiumi Keresztény Egyetem fenntartását, továbbá hogy a magyar iskolásoknak ne kelljen románból anyanyelvi szintű vizsgákat tenniük.

Hantz Péter és Kovács Lehel, a Babes-Bolyai Tudományegyetem két oktatója szeptember végén az Európai Parlament elé tárták az ügyet. Az európai fórum elé terjesztett anyag szerint az erdélyi magyarság rendkívül alacsony arányban képviselteti magát a felsőoktatásban. A 6,6 százalékos romániai magyar népességnek ugyanis mindössze 1,6 százaléka végezheti anyanyelvén tanulmányait, emellett a felsőoktatásban résztvevő magyar nemzetiségű diákok számaránya is csak 4,4 százalék.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!