Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Elhunyt a peresztrojka főideológusa

MTI
2005.10.18. 19:06

Elhunyt Alekszandr Jakovlev, az 1980-as évek második felét jellemző szovjet reformtörekvés, a "peresztrojka" egykori főideológusa. A régóta magas vérnyomással küszködő, 81 éves Jakovlev kedden hunyt el Moszkvában.

Halálát a szabadság és a demokrácia híveinek nagy veszteségeként fájlalta Mihail Gorbacsov, az első és egyben utolsó szovjet elnök, akivel együtt törekedtek a rendszer megreformálására, de csak az összeomlását készítették elő.

Jakovlev 1953-ban került a szovjet kommunista párt központi bizottságának apparátusába. A Sztálin halála utáni enyhülés lehetővé tette, hogy 1957-58-ban az amerikai Columbia Egyetemen tökéletesítse történész képzettségét. 1973-ban kanadai nagykövetté nevezték ki. Ekkor ismerkedett meg Mihail Gorbacsovval, aki a politikai bizottság tagjaként járt Kanadában.

A nyolcvanas évek közepén, a Gorbacsov-éra idején Jakovlev a politikai bizottságban az ideológia területét felügyelte. Kulcsszerepet játszott a médiaszabadságot ösztönző "glasznoszty" (nyilvánosság) politikájában, valamint a sztálini rendszer bűneinek leleplezésében. A posztszovjet időkben visszavonult a nagypolitikától, de még hosszú éveken át vezette a politikai megtorlások áldozatainak rehabilitálásával foglalkozó bizottságot.

Bár Jakovlev bírálta az utóbbi időben tapasztalt tekintélyuralmi tendenciákat, Vlagyimir Putyin elnök is részvétét fejezte ki özvegyének.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.