Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Berlin részleges csapatkivonást fontolgat Boszniában és Koszovóban

MTI
2005.10.22. 17:19
A német kormány kivon Boszniából az EUFOR-kontingens részeként ott állomásozó ezer katonája közül legkevesebb kétszáz, de legfeljebb háromszáz fegyverest - jelentette ki Peter Struck német védelmi miniszter egy német hetilapnak adott interjúban.

A német tárcavezető nyilatkozata a Welt am Sonntag vasárnap utcára kerülő számában lesz olvasható, de hírügynökségek már szombaton idéztek belőle. Peter Struck az interjúban bírálta Bosznia vezetőit, amiért - szavai szerint - a Nyugatra hagynak "minden munkát". "Az a benyomásom, hogy (Boszniában, az ottani vezetők körében) hajlandóság van arra, hogy hátradőljenek, és minden feladat megoldását ránk hagyják" - mondta a védelmi miniszter.

Az EUFOR szóvivője közölte, nem tud semmiféle német csapatcsökkentési tervről.

Az Európai Unió tavaly decemberben vette át a boszniai katonai misszió irányítását a NATO-tól.

Struck a hetilapnak nyilatkozva azt is meglebegtette, hogy Berlin jövőre megvizsgálja annak lehetőségét, hogy csökkenti a NATO-vezette koszovói békefenntartó egység, a KFOR keretében a dél-szerbiai tartományban állomásozó német egység létszámát abból kiindulva, hogy "a (tartomány) státusának kérdése jövő év első felében megoldódik".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!