Zalán
9 °C
19 °C

Irán szolidáris Szíriával a Harírival kapcsolatos ENSZ-jelentés ügyében

MTI
2005.10.22. 20:22
Szolidaritását fejezte ki Irán Szíriával, legfőbb régióbeli szövetségesével annak az ENSZ-bizottsági jelentésnek a közzététele nyomán, amely Damaszkusznak szerepet tulajdonít Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolásában.

A Detlev Mehlis német ügyész vezette bizottság jelentésének "nem szabad politizáltnak lennie" - jelentette ki szombaton Hamid Reza Aszefi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője, aki szerint "ilyen kérdésben nem szabad elsietetten ítélkezni". A szóvivő úgy látja, hogy "egyes országok saját céljaikra akarják használni a jelentést az igazság rovására".

A Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak átadott vizsgálóbizottsági jelentés megállapítása szerint "egy irányba mutató bizonyítékok jelzik a libanoni és szíriai szerepet ebben a terrorakcióban".

Szíria szombaton elutasította a bizottság következtetéseit, de egyúttal késznek mondta magát az együttműködésre az ENSZ-szel az ügyben.

A libanoni és szíriai titkosszolgálatok több illetékesének felelősségét megállapító jelentést a bejrúti kormány üdvözölte, azt hangoztatva, hogy az "a libanoniak reményeihez mérhető".

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.