Emőke
8 °C
19 °C

Zsákutcába jutottak a lengyel koalíciós tárgyalások

MTI
2005.10.26. 19:42

Zsákutcába jutottak szerdán Lengyelországban a kormánykoalíciós tárgyalások, miután a varsói parlament a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának jelöltjét, Marek Jureket választotta meg az alsóház (szejm) elnökének, a másik jobboldali, de liberális párt, a Polgári Platform (PO) képviselője, Bronislaw Komorowski ellenében.

Donald Tusk, a PO vezére bejelentette, hogy nem látja a lehetőségét a koalíciós tárgyalások folytatásának, miután a konzervatívok kierőszakolták, hogy a házelnök (is) az ő soraikból kerüljön ki.

A szeptember 25-én megrendezett törvényhozási választásokon a konzervatívok némi fölénnyel nyertek a liberálisok előtt. Ezt követően nem kezdődtek meg a kormányalakítási tárgyalások, mivel hátra volt még az elnökválasztás, amelyre mindkét párt állított jelöltet: a PO Tuskot, a PiS pedig Lech Kaczynskit, aki végül is a vasárnap megrendezett második fordulóban diadalmaskodott.

A PiS vezetése szerdán - miután a kiszemelt koalíciós partner nemet mondott az együttműködésre - továbbra is azt hangoztatta, hogy tervei szerint a PO bevonásával kíván kormányt alakítani.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, a megválasztott államfő ikertestvére újságíróknak nyilatkozva leszögezte: pártja nem kíván más koalíciós partner után nézni, de ha nincs más választása, kisebbségi kabinetet alakít, amely viszont rosszabb lesz az ország számára, mint egy többpárti kormány.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!