Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Pakisztán és India megállapodott a kasmíri határ megnyitásáról

MTI
2005.10.30. 00:56
Megállapodásra jutott India és Pakisztán arról, hogy megnyitják a kasmíri határt az október eleji pusztító földrengés áldozatainak megsegítése érdekében.

A két régi rivális külügyminisztériumi tisztségviselői a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban szombaton több mint tizenkét órán át folytatott megbeszélésén dolgozták ki a példa nélküli megállapodást, amelyet helyi idő szerint vasárnapra virradóra közös közleményben jelentettek be.

A megállapodás értelmében a vitatott hovatartozású himalájai területen november hetedikén öt átkelőt nyitnak meg a polgári személyek előtt a - gyakorlatban határvonalként működő - tűzszüneti vonalon. A segélyszállítmányokat mindkét irányban átengedik és átadják a helyi hatóságoknak. A Kasmír indiai vagy pakisztáni ellenőrzésű részén élő polgári személyek gyalog szintén átkelhetnek a túloldalra; e téren elsőbbséget élveznek majd a tűzszüneti vonal által kettészakított családok tagjai.

Az október 8-án történt, a Richter-skála szerinti 7,6 fokos erősségű földrengésben legalább 53 ezer ember vesztette életét Pakisztánban, és 1329 személy Indiában. Becslés szerint mintegy 3,3 millióan váltak hajléktalanná. Félő, hogy a himalájai térségben hamarosan beköszöntő tél miatt az éhínség és a betegségek mellett a fagyhalál is fenyegeti az otthonukat vesztetteket.

India és Pakisztán három háborút vívott egymással, közülük kettő a vitatott hovatartozású terület miatt tört ki.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!