Hajnalka
0 °C
14 °C

Indiában halálra ítéltek egy terroristát

MTI
2005.10.31. 13:55

Halálra ítélte egy indiai bíróság hétfőn az újdelhi Vörös Erőd elleni öt évvel ezelőtti terrortámadás egy pakisztáni résztvevőjét. A vádirat és a bírósági ítélet szerint Mohammad Arif - másik nevén Asfak Rehman - egy szakadár muzulmán kommandó tagjaként "háborút vívott India, az indiai kormány ellen". "Bizonyítani akarták, hogy bárhol az országban le tudnak csapni" - áll az ítéletben.

A hattagú csoport 2000. december 22-én behatolt a XVII. században épült világhírű erődbe, és tüzet nyitott a bent tartózkodókra. A támadók megöltek három embert, köztük két indiai katonát. (Az erődben jelenleg laktanya is van.) Az indai hadsereg később Delhiben, illetve Szrinagarban, Kasmír székhelyén tűzharcban megölte a kommandó három tagját. A támadás elkövetőjeként a Kasmír indiai részének elszakításáért küzdő Laskar-i-Tajba pakisztáni muzulmán szakadár szervezet jelentkezett.

A Vörös Erőd elleni merénylet nyomán indított perben hét évtől életfogytig terjedő börtönbüntetésre ítéltek öt másik szélsőségest is, akik viszont mind indiai állampolgárok. Egyes elemzők szerint a Laskar-i-Tajba követte el a hét végi újdelhi pokolgépes merényleteket is, amelyekben csaknem hatvanan haltak meg.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.