Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Újabb gyűlöletkeltő falfirka Újvidéken

MTI
2005.11.01. 18:12

Újra gyűlöletet szító falfirka jelent meg Újvidéken, Belgrádban pedig támadás érte az adventista templomot néhány órával azután, hogy a vajdasági és a szerbia-montenegrói kormányilletékesek országos kampány hirdettek az etnikai gyűlölet ellen. Az újvidéki média kedden adott hírt arról, hogy a tartományi székváros egyik élelmiszer-áruházának falán muzulmánokat halállal fenyegető versike jelent meg szerb nyelven, cirill betűkkel. "Fiatal balija (török paraszt) fut a réten, leszúrom, ha utolértem" - olvasható a bolt falán.

A felirat hétfő este jelent meg, néhány órával azután, hogy Rasim Ljajic szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter Korhecz Tamás vajdasági kisebbségügyi miniszter társaságában lefestett Újvidéken két magyarellenes falfirkát, és országos kampányt hirdetett a nemzeti gyűlölet és a falfirkák ellen. A szandzsáki muzulmán Ljajic ráadásul beharangozta, hogy kezdeményezni fogja a gyűlöletet szító bűncselekmények büntetésének súlyosbítását. Petar Teofilovic vajdasági ombudsman kedden a legélesebben elítélte a falfirkák megjelenését. Csatlakozva a két kisebbségi miniszter kezdeményezéséhez, felszólította az illetékes hatóságokat, hogy erélyesebben lépjenek fel a tettesek ellen.

A szerbiai vallásügyi minisztérium közben arról adott hírt, hogy ismeretlen tettesek hétfő este kövekkel dobálták meg a fővárosi adventista templomot, kitörték az épület bejárati ajtajának ablakát és a rajta található feliratot. A tárca elítélte a bűntényt, és azt, hogy "a huligánok megpróbálják megsemmisíteni mindazokat az eredményeket, amelyeket a szerb kormány ért el a vallásszabadság védelmének terén". A szerbiai adventista imaházakat gyakorta érik hasonló támadások, tavaly májusban meg is verték az újvidéki adventista templom két lelkészét, egyikük magyar volt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!