Árpád
3 °C
12 °C

Bővítik az amerikai különleges erőket

MTI
2005.11.02. 07:04

Az amerikai haderő terrorellenes képességeinek növelése érdekében Donald Rumsfeld védelmi miniszter áldását adta arra, hogy a tengerészgyalogság katonáival kibővítsék a különböző kommandós jellegű amerikai fegyveres alakulatokat irányító parancsnokságot.

Az intézkedést Rumsfeld jelentette be keddi washingtoni sajtóértekezletén. A lépést azzal indokolta, hogy az amerikai hadvezetésnek folyamatosan alkalmazkodnia kell az ellenség - mint például az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat - taktikájához, amely nem hagyományos harci módszereket alkalmaz az amerikai fegyveres erőkkel szembeni küzdelemben. Az intézkedés révén megnövekszik a világszerte bevethető amerikai különleges erők létszáma, s egyes kulcsfontosságú területeken képességeik is bővülnek - tette hozzá.

A floridai székhellyel működő különleges műveleti parancsnokság alárendeltségébe a testület 1987-es létrehozása óta most először vezényelnek tengerészgyalogosokat. Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint a tengerészgyalogság 2600 kommandósával növelik majd az amerikai különleges műveleti erők jelenleg 52 ezres létszámát.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft