Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Belgrádnak az év végéig ki kell adnia Mladicot

MTI
2005.11.11. 21:49

Theodor Meron, az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek kivizsgálására felállított hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) elnöke az idei év végéig adott időt Szerbiának arra, hogy kiadja Hágának a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicot, különben az ország szerinte "ki lesz zárva" az euroatlanti integrációból.

Meron pénteken egynapos látogatást tett Belgrádban, a tárgyalások során elhangzott ultimátumáról Zoran Stankovic szerbia-montenegrói védelmi miniszter számolt be péntek este. A miniszter szerint amennyiben az év végéig nem teljesül Meron kívánsága, a szerbiai polgárokra "nagyon nehéz idők várnak".

Az NT elnöke péntek délután tárgyalt Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel, de a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón nem hozta szóba a Stankovic által említett kemény ultimátumot. A bírósági elnök arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösségnek fogytán a türelme amiatt, hogy a szerb hatóságok folyton halogatják Mladic, illetve "bűntársa", Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök letartóztatását és kiadatását.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.