Judit
3 °C
6 °C

Polgári bírósághoz fordulhatnak a guantánamói foglyok

MTI
2005.11.16. 00:43

Az amerikai szenátus kedden kompromisszumot kötött, amelynek értelmében korlátozzák, de nem szüntetik meg teljesen a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött terroristagyanús külföldieknek azt a jogi lehetőségét, hogy amerikai bírósághoz fordulhassanak.

A szenátus a múlt héten a Pentagon költségvetési törvénytervezethez csatolva még olyan indítványt fogadott el, amely teljesen megfosztaná a guantánamói bázison őrzött terroristagyanús külföldieket attól a lehetőségtől, hogy amerikai polgári bíróságon keressenek jogorvoslatot. Ezt a lehetőséget a szövetségi legfelsőbb bíróság tavaly adta meg az illegális ellenséges harcosnak minősített őrizeteseknek, mivel úgy ítélve meg, hogy Guantánamón is az amerikai törvények érvényesek.

A 84 szavazattal 14 ellenében módosított változat szerint a guantánamói őrizetesek két esetben fordulhatnak szövetségi polgári bírósághoz. Fellebbezhetnek az ügyükkel megbízott különleges katonai bíróságok már meghozott ítélete ellen. A fellebbezés automatikus tíz évet meghaladó börtönbüntetés, illetve halálbüntetés esetén. A polgári fellebbviteli bíróság azt ellenőrizheti, hogy a különleges katonai bíróság a pert a Pentagon által előírt szabályok szerint folytatta-e le. Amerikai szövetségi polgári bírósághoz fellebbezhet a guantánamói fogoly az őt illegális ellenséges harcosnak besoroló eljárás ellen is.

A szenátus nemrég a költségvetési törvénytervezethez csatolta John McCain republikánus párti szenátornak azt az kezdeményezését, amely tiltja a foglyokkal való kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot. A két kiegészítés a törvényhozók egy része szerint egyensúlyt teremt egyrészt a jogszerűség követelménye, egyben az ország jó hírének a megőrzése, másrészt a terrorizmus elleni harc szükségletei között.

A guantánamói foglyokkal kapcsolatos kiegészítések sorsa egyelőre bizonytalan, mivel a költségvetési törvénytervezet csak az eltérő változatot megszavazó képviselőházzal folyó egyeztetések után kapja meg végleges formáját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.