Natália
-3 °C
7 °C

A demokrácia fejlesztésére szólítja fel Kínát Bush

MTI/AFP
2005.11.16. 07:22
A demokrácia fejlesztésére készül felszólítani Kínát a távol-keleti körúton tartózkodó George Bush amerikai elnök, és követendő példaként Tajvant kívánja elé állítani, amivel minden bizonnyal súlyos ellenérzéseket vált ki Pekingben, vált ismertté szerdán.

Bush a négy országot - Japánt, Észak-Koreát, Kínát és Mongóliát - érintő körútja legfontosabb nyilvános megszólalásának szánt, még ezután elhangzó beszédéhez fűzött, és előre a sajtó rendelkezésére bocsátott kiegészítéseiben szabad, demokratikus és virágzó országként fogja említeni Tajvant, ahol a demokrácia minden szinten megtörtént bevezetése jólétet hozott a népnek, és szabad, demokratikus társadalom kialakulásához vezetett.

A kínai gazdaság fejlődésével párhuzamosan az ország vezetői rá fognak jönni, hogy ha csak résnyire is kinyitják az ajtót a szabadság előtt, többé már nem tudják becsukni. És ahogy a kínaiak életkörülményei javulnak, úgy fogják egyre erőteljesebben követelni a politikai szabadságot - kívánja hangsúlyozni az amerikai elnök.

Bush fel fogja idézni egy hónappal ezelőtt New Yorkban Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfővel tartott találkozóját is, amelyen a kínai politikus kifejtette, hogy békés fejlődésre vonatkozó elképzelései megvalósítása növelni fogja a kínai emberek jólétét. Ő ugyanakkor - mint azt beszédében el akarja mondani - felhívta rá Hu Csin-tao figyelmét, hogy a kínaiak nagyobb szólásszabadságot kívánnak... szeretnék állami ellenőrzés nélkül gyakorolni a hitüket... és állami ellenőrzés nélkül Bibliát, egyéb szent szövegeket kinyomtatni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.