Ambrus
-7 °C
3 °C

Hágában felmentették a bosnyák hadsereg egykori főparancsnokát

MTI
2005.11.16. 11:52

Felmentette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék szerdán Sefer Halilovicot, a bosnyák hadsereg egykori főparancsnokát. A törvényszék nem találta megalapozottnak a vádakat, amelyek szerint a most 54 éves Halilovic parancsnokként felelős az 1993 szeptemberében Grabovicában és Uzdolban elkövetett gyilkosságokért. A vádpontok között gyilkosság, háborús törvények megsértése is szerepelt, de a bírák valamennyit elutasították, és elrendelték Halilovic szabadlábra helyezését.

Grabovicában a boszniai hadsereg egy hírhedt egységének tagjai azt követően támadtak a helyiekre, hogy azok megtagadták tőlük az elszállásolást. Tanúk beszámolója szerint egész családokat mészároltak le a faluban. Uzdolt kizárólag civilek lakták a mészárlás időszakában, a támadás vélhető célpontja egy horvát hadifogoly volt, akit ki is végeztek a faluban. A vádirat mind a 62 áldozat nevét felsorolta, és azt rótta Halilovoc terhére, hogy nem akadályozta meg a háborús bűntetteket, és nem büntette meg a felelősöket.

A vád tízéves büntetést kért a volt tábornokra. A közel egyéves eljárás során a védők úgy vélték, hogy Halilovic sem hivatalosan, sem műveleti szinten nem volt felelős azokért a csapatokért, amelyek a szóban forgó térségben tevékenykedtek, emellett parancsnokként mindvégig azon fáradozott, hogy megakadályozza az etnikai gyűlöleten alapuló cselekedeteket. A védelem szerint a tényleges felelős egy helyi parancsnok, Ramiz Delalic volt, aki nem tartotta be Halilovic parancsait.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!