Zalán
6 °C
19 °C

Visszautasította Irán az ENSZ-bírálatot

MTI
2005.11.20. 01:36
Visszautasította Irán az emberi jogok megsértésével kapcsolatos ENSZ-bírálatot. Szombat esti, éles hangú nyilatkozatában a teheráni külügyminisztérium szóvivője politikai nyomásként értékelte a világszervezet ezzel kapcsolatos állásfoglalását, s hangoztatta, hogy Irán nem enged az ilyen jellegű nyomásnak. Egyben kétségbe vonta a szóban forgó határozatot beterjesztő Kanada illetékességét.

Az ENSZ megfelelő bizottsága 77 igen szavazattal 51 ellenében és 46 tartózkodással a napokban fogadott el egy olyan határozatot, amely sajnálkozásának adott hangot az Iránban alkalmazott kínzások miatt, továbbá elítélte a nőkkel szembeni megkülönböztetést, valamint a politikai ellenzék megfélemlítését.

A testület követelte, hogy Irán haladéktalanul vessen véget a 18 év alatti személyek kivégzésének, szüntesse be az etnikai és vallási kisebbségekkel szembeni diszkriminációt, valamint az ügyvédek, az újságírók és általánosságban az ellenzék megfélemlítését.

A külügyminisztérium szóvivője a teheráni televízióban ismertetett nyilatkozatában elutasította a bírálatokat, azt állítva, hogy az ENSZ-határozat el akarja terelni a közvélemény figyelmét az iráni szociális és politikai realitásoktól.

Augusztusban világszerte megrökönyödést és tiltakozást váltott ki, hogy Meshed városában a hatóságok nyilvánosan felakasztottak egy 16 és egy 18 éves fiatalt, akiket homoszexualitással vádoltak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.