Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A török kormányfő a lázongó kurdokat csillapítja

MTI
2005.11.21. 09:40

A török miniszterelnök az ország délkeleti részébe utazott, hogy biztosítsa a zavargó kurd lakosokat: a kormány kivizsgálja a biztonsági erőknek tulajdonított, a kurdok körében heves tüntetéseket kiváltó november 9-i merényletet.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő, Abdulkadir Aksu belügyminiszter és Cemil Cicek igazságügy-miniszter kíséretében, még vasárnap éjjel utazott váratlan látogatásra Van városába. A kormány nyilvánvalóan demonstrálni akarja eltökéltségét, hogy kivizsgálja, valóban a török titkosszolgálat állt-e a november 9-én Semdinliben a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik tagjának könyvkereskedésében végrehajtott, egy halálos áldozatot követelő merénylet mögött.

A hatóságok a félkatonai rendőrség három őrmestere és egy kurd informátor ellen emeltek vádat a merénylet ügyében. A merényletet követő tiltakozó megmozdulásoknak négy halálos áldozatuk volt. Legutóbb vasárnap támadtak gyújtópalackokkal felszerelt kurd tüntetők rendőrökre, és gyújtottak fel egy páncélozott rendőrségi járművet Isztambul egy külvárosában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.