Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Kinevezték az új kormányfőt Jordániában

MTI
2005.11.24. 14:28

Nemzetbiztonsági tanácsadóját, Maarúf al-Bahítot nevezte ki II. Abdalláh jordániai király miniszterelnökké, ő alakíthat kormányt az ammáni robbantások nyomán beindított kormányváltás keretében - közölték csütörtökön kormányzati források. Miután Adnán Badran és kormánya csütörtökön benyújtotta lemondását, az államfő szerepét betöltő uralkodó Bahítot jelölte ki Badran utódjául.

A 69 éves kijelölt miniszterelnök hosszú katonai pályára tekinthet vissza, később nagykövet volt Izraelben és Törökországban. A közelmúltban, a hatvan ember életét követelő ammáni merényletek után hat nappal az államfő kinevezte a nemzetbiztonsági kabinet vezetőjének, ebben a minőségében a biztonsági szolgálatok és az államfő között töltött be közvetítő szerepet.

A kormányváltás azoknak az intézkedéseknek a sorába illeszkedik, amelyeket a november 9-i hármas szállodai merényletre adandó válaszként hoztak. A robbantások - amelyeket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vállalt magára - rontották a Jordániáról mint a közel-kelet egyik legbiztonságosabb országáról kialakult képet. Kormányilletékesek szerint II. Abdalláh keménykezű tábornokként szerzett hírneve miatt választotta Bahítot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!