Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Megnyitják a rafahi átkelőt a Gázai övezet és Egyiptom határán

MTI
2005.11.24. 15:54

Ünnepélyesen megnyitják pénteken a rafahi átkelőt Egyiptom és a Gázai övezet határán, amelyen a forgalom másnap indul meg, egyelőre csak napi négy órában - közölte az Európai Unió határellenőrzési missziójának vezetője.

Piero Pistolese őrnagy, a misszió vezetője újságíróknak nyilatkozva csütörtökön elmondta, hogy a nyitvatartási időt akkor fogják meghosszabbítani, ha több EU-ellenőr érkezik a térségbe. Nabíl Abu Rudeina, a Palesztin Hatóság szóvivője annak a várakozásának adott hangot, hogy az átkelő egy héten belül átáll a teljes, 24 órás üzemre, mihelyt megérkeznek teljes létszámban az EU ellenőrei.

Az átkelőt csaknem három hónappal ezelőtt zárták be, miután Izrael kiürítette a Gázai övezetet. Izrael, amely attól tart, hogy a rafahi átkelőn keresztül fegyverek és külföldi harcosok próbálnak majd behatolni Gázába, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter sürgetésére egyezett bele az EU-ellenőrzésbe és az átkelő újranyitásába.

A november 15-én Rice által szentesített kompromisszumos megállapodás értelmében izraeli és palesztin biztonsági illetékesek egy EU-ellenőrző helyiségből zártláncú TV-kamerákkal távolról fogják figyelni az átkelő forgalmát. Ha az izraeliek valakit meg akarnak állítani vagy őrizetbe venni, kérniük kell a palesztinok hozzájárulását. Ha a palesztinok ezt megtagadják, az izraeliek fellebbezést nyújthatnak be az EU rendőrségi szakértői csapatának, miközben az illető személyt hat óra hosszat feltartóztatják.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.