Auguszta
5 °C
22 °C

Sztrájkoltak az al-Dzsazíra dolgozói Bush bombázási terve miatt

MTI
2005.11.24. 18:59

Sztrájkkal nyomatékosították az al-Dzsazíra arab hírtelevízió alkalmazottai azt a követelésüket, hogy vizsgálják ki: tényleg le akarta-e bombáztatni a tévé központját George Bush amerikai elnök.

A csütörtöki, rövid leállás alatt a Dohában (Katar) lévő székhely elé vonultak az alkalmazottak, s többük kezében fénykép volt Tarik Ajubról, a tévé egyik riporteréről, akit 2003-ban egy amerikai rakéta ölt meg az al-Dzsazíra bagdadi irodájában. Egy másik irodájukat Afganisztánban érte amerikai találat, de ott éppen nem volt senki.

George Bush fenyegető kijelentésével a londoni Daily Mirror foglalkozott egy 2004-ből származó bizalmas brit kormányzati irat alapján, amely szerint Tony Blair miniszterelnök beszélte le az amerikai elnököt a bombázásról. A hatóságok a részletek közlésétől eltiltották a lapot. Név nélkül megszólaló londoni kormányzati források utóbb ellentmondóan nyilatkoztak az ügyről. Az egyik szerint Bush fenyegetése "tréfás volt, nem komoly", a másik szerint viszont "Bush halálosan komoly volt, akárcsak Blair".

Az al-Dzsazíra igazgatója sürgősen találkozni szeretne Blairrel, a stáb pedig Kofi Annan ENSZ-főtitkártól kért segítséget az igazság kiderítéséhez. Az arab újságírók védelmi bizottsága - egy Párizsban és Genfben bejegyzett civil szervezet - bejelentette csütörtökön, hogy jogi eljárást kezdeményez az amerikai kormányzat ellen.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.