Piroska
-10 °C
1 °C

Per az egykori szlovák náci ellen

MTI
2005.11.28. 17:12

Az ügyészség bizonyítottnak látja Ladislav Niznánsky bűnösségét, azt, hogy részt vett második világháborús atrocitásokban, civilek meggyilkolásában - hangoztatta a vád képviselője hétfőn, a 14 hónapja folyó, s végső fázisába jutott müncheni Niznánsky-perben.

A kilencvenedik életévéhez közeledő, szlovák származású Niznánskyt azzal vádolják, hogy a háború végén Szlovákiában része volt 164 civil meggyilkolásában. Az Edelweiss fedőnevű náci egység szlovák alakulata az ő vezetésével lemészárolta két falu, Élesmart (Ostry Grúnt) és Madarasalja (Klak) lakosságát, egy harmadik településen pedig 18 zsidót. Niznánsky maga állítólag húsz embert ölt meg géppisztollyal. Az akciókkal a szlovák nemzeti felkelést akarták megtorolni a háború végén, feltételezték, hogy a falvak lakossága támogatta a partizánokat.

Niznánsky ugyan azt hangoztatja, hogy bekényszerítették az alakulatba, s hogy nem vett részt tevőlegesen az akciókban, de az ügyész, Konstantin Kuchenbauer hétfőn rámutatott: Niznánsky munkájáért a vaskereszt magas fokozatát is megkapta, amit "nem osztogattak csak úgy".

Niznánskyt egyszer már, 1962-ben távollétében, halálra ítélték Besztercebányán. A háború után állítólag elszegődött a csehszlovák állambiztonsági hatóság szolgálatába. Később Nyugatra távozott, ahol az amerikai katonai elhárításnak is felajánlotta szolgálatait. Niznánsky hosszú ideig a Szabad Európa Rádiónak dolgozott és megszerezte a német állampolgárságot.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.