Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Nincs menetrend az iraki kivonulásra

MTI
2005.11.30. 14:54

A washingtoni Fehér Ház szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2006-ban csökkenteni tervezi az Irakban szolgáló amerikai erők létszámát, mindazonáltal nem lehetséges meghatározni a győzelem és az amerikai csapatok kivonásának végső időpontját.

A Nemzeti stratégia az iraki győzelemhez című 35 oldalas dokumentummal George Bush offenzívát indított egyre népszerűtlenebb és egyre inkább bírált iraki háborúja védelmében. Az AP-Ipsos novemberi közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 62 százaléka ellenzi Bush Irak-politikáját. Az iraki beavatkozás mellett csak 37 százalékuk állt ki, szemben a májusi 43 százalékkal.

"Számítunk erőink átrendeződésére a jövő évben, amint a politikai folyamat előrehalad, és az iraki biztonsági erők megerősödnek, és gyakorlatra tesznek szert, bár ezt nem tudjuk garantálni" - áll a jelentésben. "Miközben katonai jelenlétünk esetleg kevésbé lesz látható, továbbra is ,,halálos,, és döntő marad, képes lesz szembeszállni az ellenséggel, bárhol is szervezkedik az" - folytatódik a szöveg.

Jelenleg mintegy 160 ezer amerikai katona állomásozik Irakban. A Pentagon eddig nem kötelezte el magát semmilyen különleges kivonulás mellett a jövő évre vonatkozóan, azon a már bejelentett terven kívül, hogy visszavonja az idei őszi választásokra kivezényelt 28 ezer főnyi pótlólagos katonai erőt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.